Mezolitik çağda dahi Altaylarda Levallois mantıkta bir teknik kullanılmaya devam etmiştir.
Hazar denizi grubu:
Damdam Çeşme ve Cebel en önemli temsilcilerdir. İki varyantı olduğu üşünülmektedir. İlk tip Damdam Çeşme 4. evresinde de görülen uzun asimetrik üçgenler ve uzun iyi düzeltili parçalar vardır. Bunları Zarzien’le ilişkilendirenler bulunur.
İkinci tip düz kenarlı ve ye hafif bükeylik yapan yamuklar ve dik açılı, keskin rötuşlu köşeleri olan üçgenlerdir. Yaban eşeği ve ceylanı bolca avlanmıştır. Sazan ve mersin balığı da avlanmaktaydı. Geri Kemerbent Mağarasında ise evcil keçiler bulunmuştur.Bu kemikler Mö7.bin yıla tarihlenir. Doğu Hazar uzun süre tarıma geçememiştir. Bunda başlıca etken iklimdir. Bu bölgede orak bıçaklarının bulunamaması bu yüzden İlginç görülmez.
Batı Tacikistan grubu: Amu Derya boyunca gözlenen geçici kamp yerilerinden oluşur.
Fergana Vadisi grubu: bu grup aletleri diğer gruplardan daha ufaktır. Tek geometrik mikrolit grubu hilal biçimli olanlardır. Mö 8.binlere tarihlenir.
Doğu Pamirler: Karatumşak ve Oşkon önemli sitlerdir. Yazlık kışlak anlayışı vardır. Mö.7.500lere tarihlenir. Sibirya Üst Paleolitiğin de görülen arkaik kazıyıcıların varlığı ilginçtir. Fakat iki yüzden işlenmiş ok ucu gibi gelişkin aletler de varır. Shakta mağarasında aşı boyasına hayvan yağı katılarak yapılan resimler çok ilginçdir. Burada ok yağmuruna tutulan büyükbaş hayvanlar alet çantasını da yansıtır. Shakta mağarasının aksine Zaraut-Kamar (Özbekistan) mağarasın da resimler konturlarla değil siluet olarak çizilmiştir. Orta Asya ve Sibirya’da Üst Paleolitik çağdan beri Avrupa'dan bağımsız mağara resimleri yapılmıştır.
Shakta mağarasından
Orta Asya'nın en eski çağları, Anav Kültürü, Afanesyeva Kültürü, Andronova Kültürü, Karasuk, Taştık, Hun Göktürk Sanat Tarihi, Göktürk Kurganları, Göktürk Sikkeleri, Şamanizm
Sergen Çirkin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder